標題: (討論) 大家最睇好的下半年紅籌/國企 [打印本頁]

作者: szeyuen77    時間: 2007-7-4 04:39 PM     標題: (討論) 大家最睇好的下半年紅籌/國企

繼續支持(1919) 中國遠洋,不過(1800)中交建走勢凌厲.

(1919) 7月4日收市價$11.66
(1800) 7月4日收市價$14.76

唔知各位大大有咩心水?
資源(石油/煤炭)股? 六行三保? 消費類? 中國地產股? 中國電訊股? 原材料? 進出口?
作者: italyitaly    時間: 2007-7-4 06:23 PM

(1068) 7月4日收市價$9.06
豬肉價格上升,短期受壓,只是暫時性! 將慢慢轉於客戶!
另前景及股份類別,皆可看高一線~ ^^
作者: loching    時間: 2007-7-8 01:01 PM

1800, over $17 already
作者: szeyuen77    時間: 2007-7-8 02:28 PM

1800太貴la...對於我呢個小股民而言, 無得執...

寧願等今次既升浪完左, 再密謀籌備.
作者: loching    時間: 2007-7-8 03:13 PM

how about 270? worth to buy now?
作者: szeyuen77    時間: 2007-7-8 10:59 PM

前幾日買得過...對東江水的業務有期望...市盈率也不過是20.

如果用技術分析.5天平均線剛好升穿了20天平均線...大概可能還會升多段短時間.
(最近看曾淵滄的書. 他話最好用2 天和 19 天平均線作比較wor...但我唔知邊道有工具搵條2天和19天線出來.)

不過一下子被人4.6 迫上 5.08...未知會繼續升, 還是有所調整,
中線持有都ok 既~~

附件是yahoo 個圖~

作者: loching    時間: 2007-7-9 08:23 AM

thx your info
作者: szeyuen77    時間: 2007-7-9 09:50 PM

可是今天繼續升呢...看來QDII 的威力是有點吧...
不過, 看成交量, 都有顯著上升, 今日突破千億.
唔知道, 呢股升勢會維持多久...可能有3,4 天, 還是持續升個幾月呢?

歡迎光臨 3Talks 港人自講討論區 (http://3talks.com/) Powered by Discuz! 6.1.0