發新話題

大家有冇feel到地震?

香港過去地震紀錄

http://pshweb01.881903.com/frame ... 2006091420522374100

專家:擔桿島地震線伸延港南
[14/09 星期四 20:52]
本港晚上七時五十三分,發生黎克特制3.5級地震,震央位於香港東南偏南約三十六公里的擔桿島海域,廣泛地區的市民,都感受到地面震動,持續近十秒,當局暫時未接獲受傷,或困電梯報告。
不少聽眾致電本台,表示感受震動,仿如卡車經過,傢俱搖動,專家說,擔桿島有一條地震線,伸延至香港以南,不時會有震動,而香港南部的香港仔,薄扶林及南丫島,會感受較大震動。

完全feel 唔到喎 ...

引用:
原帖由 just4me 於 2006-9-14 09:28 PM 發表
香港話就話唔係地震帶﹐但是否應該學定D地震求生術呢? but...... 香港大部份都係高樓﹐避得D小雜物免中頭獎﹐都免得有機會塌樓!
不過香港d樓都係有防震設計既,都頂到d低級地震

引用:
原帖由 just4me 於 2006-9-14 09:38 PM 發表

香港最勁個次係7.3級0窩﹐1918年就話輕微損毀﹐當時香港沒這麼多高樓﹐而家就閑閑地二三十層高﹐都係要小心D好...
除非地裂啦,唔係都冇咁易num

引用:
原帖由 just4me 於 2006-9-14 09:42 PM 發表

唔...明解。看來我都要多了解學習地震知識先得。
我都係話香港d樓冇咁虧姐,美國大城市地震都唔會num好多樓啦,而家d樓幾堅架

引用:
原帖由 東風 於 2006-9-14 09:09 PM 發表
http://pshweb01.881903.com/frame ... 2006091420522374100

專家:擔桿島地震線伸延港南

本港晚上七時 ...
小弟住香港東區都感受到....................

引用:
原帖由 superfrancis 於 2006-9-14 08:39 PM 發表

eeeee你在家
打電話給我
係唔係緊要事?如果唔係,小弟明天才打電話俾你....................

唔覺>>>>>>> wow

有咩?真係唔覺喎
[

發新話題
©2001-2009 3Talks.com, All Rights Reserved. 免責聲明及版權聲明

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,3Talks.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及私人、買賣、醫療、法律或投資等問題)。由於討論區是受到「即時留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有即時留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。3Talks.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。